22 Ağustos 2011 Pazartesi

Linux Mint'in Ubuntu'yu geçecek olmasıyla ilgili görüşlerim

Bilindiği gibi Linux Mint bu hızla giderse yakında Distrowatch listesinde birinci sıraya yerleşecek. Peki nedir bu başarının altında yatan şey?

Linux Mint zaten hep popüler linux dağıtımlarından biri olmuştur hatta kendisinin çığır açan dağıtımlardan birisi olduğunu düşünüyorum. Ubuntu bile Linux Mint ile kıyaslandığında bir yere kadar "herkese göre"dir. Bu noktada Linux Mint kendisinden sonraki Ubuntu tabanlı başka dağıtımlara da örnek olarak çok faydalı bir iş başarmış oldu. Dediğim gibi hep popüler dağıtımlardan biri oldu ama özellikle son dönemdeki yükselişini yoluna Gnome 2'yle devam etmesine bağlıyorum. Bu işlerde çok da sazan olmamak lazım. Ubuntu çok açık bir proje ama bazı şeylerde gücü kendisine zarar veriyor. Mesela Unity projesi pekçok güzel yanına rağmen bence Ubuntu'ya zarar veriyor. Ubuntubiraz daha açık zihniyetli olsaydı ve belki de amatörce düşünebilseydi Ubuntu G2, Ubuntu G3, Ubuntu Unity gibi sürümler çıkarır, herkese göre olmayı da başarmış olurdu. Su akar yolunu bulur diye bir atasözümüzde var ya, su akar yolunu bulur, kullanıcı kitlesi hangisine devam meylederse o zaten ister istemez Ubuntu'nun birincil masaüstü ortamı olurdu. Linux Mint de söylediklerimi yapmıyor belki ama Ubuntu kadar da saldırgan davranmıyor ve bence Canonical gibi bir şirkete göre bile daha sağlamcı davranıyor.

Linux Mint'in LMDE yani Linux Mint Debian Edition dağıtımı bile başlı başına bir başarı hikayesi bence. Adamlar çat diye Debian tabanlı bir dağıtım çıkarıp kararlı yapılarını sekteye uğratmak ve bu büyük adım için bir süre de olsa biraz kullanıcı kaybetmeyi göze almak yerine LMDE'yi yan ve bağımsız bir dağıtım gibi çıkardılar. Gerçekten güzel bir yöntemdi. Böyle giderse Linux Mint "Bir Linux Dağıtımı Nasıl Olmalı ve Nasıl Yönetilmeli" konulu bir kitaba konu olacak. Kendilerini tebrik ediyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Etiketler

2011 seçimleri (1) açık kaynak kod (1) akıllı telefon (1) alpha (1) android (1) anlık ileti (1) app store (1) arayüz (1) arch linux (1) başvuru kılavuzu (2) beyaz birikim (1) bilgisyar (1) bilişim (1) blogger (2) blogger sayfalar (1) browser (5) chat (1) chromium (1) clementine (1) Çeviri (1) çözüm (1) dağıtım (1) deb (1) distrowatch (1) dns (1) draft.blogger.com (1) e-dergi (1) ekşi sözlük (1) enixma (1) facebook (1) firefox (4) firefox 4 (1) firefox 6 (1) firefox nightly (2) firefox nightly ux (2) firefox4 libre office (1) flash (1) freebsd (1) gimp (2) gimp 2.7.3 (1) gnome (1) gnome 2 (2) gnome 3 (2) google (9) google amca (1) google chrome (2) google talk (1) görüntülü sohbet (1) haber (2) hack (1) hosts (2) inci sözlük (1) indirme bağlantıları (1) intel (1) internet (2) internet explorer (1) internet explorer 9 (1) iphone (2) katman (1) kde (1) layer (1) linux (17) linux mint (3) linux-basvuru-kilavuzu.blogspot.com (1) linuxbasvurukilavuzu.wordpress.com (2) lxde (1) mac os (1) mandriva (1) Mashable (1) mate (1) maverick (1) meego (1) merhaba (1) microsoft (1) milletvekili seçimleri (1) mozilla (2) nokia (1) okan bayülgen (1) opensuse (1) pages (1) paket yöneticisi (1) pardus (3) pardus 2011 (2) photoshop (1) resolv.conf (1) saldırı (1) sayfa yönlendirme (1) seçim anketi (1) seçim sonuçları (1) sesli sohbet (1) single window mode (1) sudo (1) symbian (1) tarayıcı (5) tek pencere modu (1) Türkçe (1) Twitter (2) ubuntu (6) ubuntu indir (1) ui (1) uncle google (1) unity (1) user experience (1) user interface (1) uygulama mağazası (1) video (1) windows (4) windows 8 (1) yasak (1) yeni sürüm (1) youtube (2) yönlendirme (1)